Hoe kunnen wij u helpen?
Onze experts staan voor u klaar.
Wat goed dat u er weer bent! Na de introductie van de 3 pijlers die nodig zijn voor een circulaire stroom: Wat kan? Wat mag? En waartoe zijn we bereid? En na de verdieping vorige maand in Wat kan, is het deze maand de beurt aan Wat mag om onder het vergrootglas te gaan liggen. En dat is een thema dat veel stof doet opwaaien. Dat is heel begrijpelijk en we gaan uitleggen waarom dat is en hoe het nu zit.
PPWR compliant? Dat bestaat nog niet
Kijk, er wordt heel veel over PPWR gesproken en soms ook zelfs over ‘PPWR compliant’. Maar dat bestaat natuurlijk nog helemaal niet. De PPWR gaat pas in de volle omvang gelden op 1 januari 2030 en tot die tijd gaan hier en daar losse artikelen gelden. Voor uw beeldvorming: de eerste daarvan is op 12 augustus 2028 en betreft de verplichting tot composteerbare etiketten op groente en fruit.
Wat mag… en wanneer precies?
Wanneer we dus praten over wat mag, moeten we helder hebben over welk moment in de tijd we het hebben. Gaat het over nu, dan doelen we op de nationale regelgeving zoals we die al kennen of kunnen opzoeken. Denk aan:
• de recyclechecks van het KIDV;
• de regels rond de afvalbeheerbijdrage die via Verpact worden afgedragen;
• de tariefdifferentiatie 2.0 zoals recent ingevoerd.
Gaat het over de PPWR, dan doelen we op toekomstige momenten — en dan zullen bovengenoemde tools mogelijk veranderd zijn of verdwijnen. Het door elkaar halen van deze elementen maakt wat al ingewikkeld is, nog complexer.
Nederland als gidsland?
Wat fijn is aan de huidige regelgeving - en daar blinken we in Nederland echt in uit - is dat deze voorsorteert op wat verwacht mag worden in de nabije toekomst. Dus wanneer u de richtlijnen van KIDV probeert te volgen en uw ontwikkelingen in lijn brengt met de richting die deze groep specialisten aanbiedt, dan zit u naar alle waarschijnlijkheid een heel eind in de richting die we vanuit de PPWR kunnen verwachten. En dat is goed nieuws voor wie serieus werk wil maken van de transitie.
Technisch mogelijk, maar juridisch toegestaan?
Maar dan blijft nog genoeg over wat niet helder is. Denk aan zaken die misschien technisch wel kunnen, die bespraken we vorige maand, maar die regeltechnisch nog niet zover zijn. Zoals bijvoorbeeld composteerbare koffie cups. Die zijn te maken en zouden kunnen worden ingezet op de markt. Maar dan moeten we wel weten of deze mogen worden meegeteld als recyclebare verpakking. Want een composteerbare verpakking is op zichzelf natuurlijk prachtig, maar het is geen recycling in de zin dat het materiaal weer wordt teruggewonnen en opnieuw als verpakkingsmateriaal kan worden ingezet. En dat wilt u als fabrikant wel even weten voordat u de overstap maakt!
Een kartonnen bekertje als voorbeeld van complexiteit
Of als u de discussie hebt gevolgd omtrent de ‘kartonnen’ bekertjes. Zijn die nu wél of niet toegestaan? Tja, er zit natuurlijk een flinterdun laagje plastic in, anders zou uw drankje er zo doorheen lopen. Binnen de PPWR bestaan daar mogelijkheden voor (>5% niet eigen materiaal en éénzijdig), maar niet volgens de SUP (Single Use Plastics) die in 2021 in werking is getreden.
De een zegt dat het bekertje prima te recyclen is en de ander zegt dat dit ondoenlijk is voor dit product. En daarbij doelt de eerste op de technische mogelijkheden (wat kan) en de tweede op dat de bekertjes nooit zullen uitkomen bij een recyclebedrijf (waartoe zijn wij bereid). Zie daar dan maar eens een goede regel voor te maken die recht doet aan wat kan en wat we doen. Want we gebruiken nog steeds 19 miljoen van die dingen per dag in Nederland.
Waarom helderheid zo belangrijk is
Dus wat kan en wat mag komt niet altijd overeen en dat kan heel veel oorzaken hebben. Het is dan ook heel begrijpelijk dat veel van de marktspelers waar wij mee praten door de bomen het bos niet meer zien. Wat mag nu wel en wat mag nu niet. Tel daarbij op dat dat in het publieke debat kwistig wordt gestrooid met informatie die de strooiers zelf uitkomt en dat de regels - tot de PPWR in werking treedt – ook nog eens per land verschillen, dan behoeft het geen uitleg hoe ingewikkeld het geheel overkomt. Weten wat écht kan en wat écht mag. Weten wat je nú kunt doen en wat je stráks (waarschijnlijk) moet doen. Dan is cruciaal om nu de juiste beslissingen te nemen.
Daarom is PackSense opgericht
Dat is waarom Optimum Groep de onafhankelijke organisatie PackSense heeft opgezet; om de bedrijven die wel willen, maar niet weten wat ze moeten doen te ondersteunen. Want als je niet weet wat je moet of kunt doen, verzanden we in passiviteit en dan weten we zeker dat we niet richting die circulaire economie komen. En Optimum Groep heeft in de afgelopen jaren veel kennis opgedaan op dit gebied en is klaar voor de volgende stap om bedrijven echt te helpen om door dit bos te navigeren en veilig aan de ander kant uit te komen.
Neem contact op, we helpen graag verder
Check de lijst en als u daarover vragen heeft, dan horen we u graag! Of uw verpakking is van een andere hoofdcomponent dan kunststof of anders gecombineerd, dan horen we u ook graag bij de nieuwe organisatie van Optimum Groep die hier speciaal voor is opgericht: PackSense. De deskundigen hier kunnen u zeker verder helpen om uit vinden wat kan en wat mag.
Onze experts staan voor u klaar.